RSS Feed Новини

27.11.2018

Іллі Михайловичу Фику 70 років

Ілля Михайлович Фик – доктор технічних наук, старший науковий співробітник,  заслужений працівник НАК Нафтогаз України, Лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки 2006 року, член Центральної Комісії з розробки нафтогазових родовищ, член редколегії журналу “Нафтогазова промисловість”, професор.

Народився 26 листопада 1948 р. на Волині у м. Ківерці в сім’ї ро­бітників. Ще за шкільних років мріяв стати геологом, захоплювався краєзнавством, туриз­мом. Брав участь у туристичних змаганнях, де отримав І спортивний розряд з туризму. Тож після закінчення школи у 1966 р. без вагань вступив на геологорозвідувальний факультет Івано-Франківської філії Львівського політехніч­ного інституту. У 1971 р. закінчив з відзнакою на той час вже Івано-Франківський інститут нафти та газу за спеціальністю «геофізичні методи по­шуків та розвідки родовищ корисних копалин». Скерування молодого спеціаліста в Україн­ський науково-дослідний інститут природних газів стало визначальним у його долі. В цьому трудовому колективі Ілля Михайлович пройшов шлях від ін­женера до директора інституту УкрНДІгазу.

У 2007—2009 рр. Ілля Михайлович був при­значений директором новоствореного інституту транспорту газу ДК «Укртрансгаз». Після виходу на пенсію в 2009 р. він перейшов на посаду професора в Харківський національний технічний університет «ХПІ» де в 2010 р. створив нову кафедру «Видобування нафти, газу та конденсату» по під­готовці спеціалістів з видобування нафти і газу. Ілля Михайлович має звання старшого наукового співробітника з розробки нафтогазових родовищ, завідувач кафедри мінералогії, петрографії і корисних копалин і професор Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна.

Основним напрямком діяльності І. М. Фика є підготовка сировинної бази, транспортування й підземне зберігання газу, проектно-кошторисна документація для будівництва, інноваційної ре­конструкції об’єктів нафтогазовидобувної про­мисловості. Наукові та виробничі досягнення І. М. Фика стосуються підрахунку запасів газу; розробки петрофізичної моделі залишкової га­зонасиченості пласту; вибору систем розробки газоконденсатних родовищ України; розробки нових систем підвищення газоконденсатовилучення вуглеводнів з пласта, перепуску газу, ступінчатому сайклінг-процесу тощо.

І. М. Фик — керівник та співавтор багатьох проектів розробки газових і газоконденсатних родовищ України, в тому числі Новотроїцького, Котелевського,  Тимофіївського,  Куличихінського, запроектованих в режимах сайклінг-процесу; керівник та автор проектів розробки родовищ з важковидобувними запасами, зокрема проектів по збільшенню видобутку газу і конденсату із Щебелинської і Хрестищенської групи родовищ. З 2011 року Фик Ілля Михайлович за сумісництвом очолив прикладні наукові роботи в ТОВ «Карпатигаз», яка знаходиться в спільній діяльності з ДК «Укргазвидобування». Його наукові роботи направлені на збільшення власного видобутку газу та конденсату з родовищ України.

У науковому доробку вченого більше 400 наукових праць, зокрема монографій, статей, авторських свідоцтв.

І.М.  Фику  притаманна  активна  громадська позиція. Він активно займався громадською діяльністю як вчений секретар УкрНДІгазу, центральної комісії з розробки нафтових та газових родовищ Мінпаливенерго та ін. Нагороджений грамотою Мінпаливенерго, має звання заслуженого працівника Укргазпрому та їн.

Найбільшою життєвою цілью Іллі Михайловича є розбудова прикладної нафтогазової науки, збільшення власного видобутку вуглеводів в Україні та праця на благо Української держави.

З нагоди ювілею Іллі Михайловича Фика (70 річчям) він був нагороджений Медаллю імені В. Н. Каразіна, Почесною грамотою Харківської міської ради та Грамотою Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна.

Колектив факультету геології, географії, рекреації і туризму щиро бажає Вам, шановний Ілля Михайловичу, здоров’я, щастя, творчої наснаги, успіхів і сподіваємось, що Ви ще довго й плідно працю­ватимете  разом з нами!